Υλικά
Για 4 άτομα
1 συσκευασία χταπόδι πλοκάμι Pescanova
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
50 ml λευκό κρασί
Για την τηγανιά:
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές κάπαρη
100 ml λευκό κρασί
Χυμό από 1 λάιμ
1 κουταλάκι μπούκοβο καυτερό
Για την φάβα:
1 φλιτζάνι φάβα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Για το πέστο μυρωδικών:
¼ ματσάκι μυρώνι
¼ ματσάκι βασιλικό
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι καυκαλήθρες
2 σκελίδες σκόρδο
120 ml ελαιόλαδο
25 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το χταπόδι τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το χταπόδι μαζί με το φύλλο δάφνης, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε 150 ml νερό και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει, σκεπασμένο για 35-40 λεπτά.
Για την φάβα, τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για ένα λεπτό αλλά να μην πάρει χρώμα και προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά.
Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη και όταν είναι έτοιμη την σουρώνετε και κρατάτε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάτε την φάβα από ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και συμπληρώνετε υγρά από αυτά που κρατήσατε μέχρι να φτάσει την επιθυμητή υφή.
Για το πέστο μυρωδικών, σε ένα μικρό μίξερ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το πέστο, το μυρώνι, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο πέστο.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το αποσύρετε από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει, το κόβετε σε ροδέλες, την πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά μπαστουνάκια και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το χταπόδι μαζί με την πιπεριά Φλωρίνης για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με την κάπαρη και το καυτερό μπούκοβο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε το χυμό λάιμ και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Σερβίρετε σε μεγάλα, ατομικά πιάτα την φάβα, από πάνω το χταπόδι και τέλος το πέστο μυρωδικών.