Χταπόδι σοτέ με λεμόνι και ρίγανη σερβιρισμένο με χούμους

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    35-40'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 συσκευασία χταπόδι Pescanova
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 μικρό πράσο
1 καρότο
50 ml λευκό κρασί
Για το χούμους:
250 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα
30 γραμμάρια ελαιόλαδο
30 γραμμάρια χυμό λεμόνι
40 γραμμάρια ταχίνι
½ κουταλάκι κύμινο
Για την τηγανιά:
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβετε τα λαχανικά για το χταπόδι, το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο.
Για το χταπόδι τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και το καρότο για 3-4 λεπτά, προσθέτετε το χταπόδι μαζί με το φύλλο δάφνης, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε 150 ml νερό και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει, σκεπασμένο για 35-40 λεπτά.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το αποσύρετε από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε ροδέλες
Σε ένα μίξερ προσθέτετε τα βρασμένα ρεβίθια, το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ταχίνι, το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Όταν είναι έτοιμο δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και αναλόγως προσθέτετε.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το χταπόδι μέχρι να ξεκινήσει να παίρνει ένα απαλό χρώμα, σβήνετε με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και πασπαλίζετε με την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη.
Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα το χούμους με το χταπόδι από πάνω και τελειώνετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΡΕΒΙΘΙΑ

ΤΗΓΑΝΙΑ

ΧΤΑΠΟΔΙ

×