Υλικά
Για 4 άτομα
1 γαλοπούλα 2½-3 κιλά
Για το αρωματικό βούτυρο:
125 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά μαϊντανό
1 κουταλιά δενδρολίβανο
1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
Για τη γέμιση:
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
100 γραμμάρια κάστανα (βρασμένα και χοντροκομμένα)
8 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια κουκουνάρι
40 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
120 ml λευκό κρασί
120 ml ζωμό κοτόπουλο
100 γραμμάρια χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το αρωματικό βούτυρο σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβετε τα μυρωδικά, το φασκόμηλό, τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το σκόρδο σκόνη μαζί με το πιπέρι καγιέν, το ξύσμα και το χυμό λάιμ, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο και ανακατεύετε καλά.
Για την γέμιση, τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το μισό βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτετε τα κυβάκια χωριάτικου ψωμιού στο τηγάνι, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σοτάρετε το ψωμί μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο και να γίνει τραγανό.
Όταν τα κρουτόν είναι έτοιμα τα αποσύρετε από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, να ξεκινήσει να μελώνει, προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σπάσει καλά ο κιμάς.
Προσθέτετε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα κάστανα, τα βερίκοκα, το κουκουνάρι, την κανέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο μαζί με το ρύζι και μόλις σωθούν τα υγρά τοποθετείτε την γέμιση στο μπολ με τα βουτυράτα κρουτόν και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τη γαλοπούλα με την γέμιση, την κλείνετε καλά, ράβοντας την με μαγειρικό σπάγκο, έτσι ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
Την τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί και την αλείφετε πολύ καλά, σε όλη την επιφάνεια της με το αρωματικό βούτυρο.
Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, στον αέρα, για 2½-3 ώρες, ξεσκεπάζοντας στο τελευταίο 30λεπτό την γαλοπούλα για να πάρει ωραίο χρώμα.