Υλικά
Για 4 άτομα
1 χοιρινός λαιμός γεμιστός Μπούμπας (περίπου 2 κιλά)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
Για την μαρινάδα:
2 κουταλιές πελτέ τομάτας
2 κουταλιές μέλι
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρίγανη ψιλοκομμένη
1 κουταλιά θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την γαρνιτούρα:
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
4 κουταλιές βούτυρο Lurpak
3 κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλιά μαυροσούσαμο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι τοποθετείτε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, τον πελτέ τομάτας, το μέλι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το θυμάρι τον μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε καλά από όλες τις πλευρές τον γεμιστό χοιρινό λαιμό, να πάρει καλό χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος, προσθέτετε το βούτυρο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάει παντού το βούτυρο, τον αποσύρετε από το τηγάνι και τον τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
Αλείφετε τον χοιρινό λαιμό με την μαρινάδα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 2½-3 ώρες, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
Όση ώρα ψήνετε ο χοιρινός λαιμός τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών για 5-6 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα σοτάρετε, στο ίδιο τηγάνι στο οποίο θωρακίσατε τον χοιρινό λαιμό, με το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, τα πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο σουσάμι, το μαυροσούσαμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε μία τελευταία φορά.
Σερβίρετε τον χοιρινό λαιμό σε μία μεγάλη πιατέλα με τα λαχανάκια Βρυξελλών στο κέντρο του τραπεζιού.