Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινό λαιμό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 πράσα
600 γραμμάρια σέλινο
1 κουταλιά αλεύρι
120 ml λευκό κρασί
1000 ml ζωμό κοτόπουλο
50 γραμμάρια σέλινο φύλλα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στο ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χοιρινό λαιμό σε μεγάλες μπουκιές.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τις μπουκιές χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όση ώρα θωρακίζετε το χοιρινό, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πράσα στην μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες, το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια, χοντροκόβετε το κρεμμύδι και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Όταν οι χοιρινές μπουκιές είναι έτοιμες τις αποσύρετε από την κατσαρόλα, τις τοποθετείτε σε ένα μπολ, ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο.
Σοτάρετε τα λαχανικά, το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το πράσο και το σέλινο για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι, προσθέτετε τις χοιρινές μπουκιές πάλι στην κατσαρόλα, σβήνετε με το λευκό κρασί και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο, τα φύλλα σέλινου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 60-70 λεπτά.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.