Υλικά
Για 4 άτομα
1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2 κιλά)
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
Για την γέμιση:
500 γραμμάρια σπανάκι
20 τοματίνια
200 γραμμάρια μπλε τυρί Castello Danablu
Για το αρωματικό βούτυρο:
125 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές Worcestershire sauce
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα
Για το ψήσιμο:
1 κιλό baby πατάτες
4 καρότα
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
Χυμό από 4 μανταρίνια
3 κουταλιές πετιμέζι
2 κουταλιές ρίγανη ψιλοκομμένη
100 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το σπανάκι, τοποθετείτε άλλο ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τα τοματίνια, κόβετε τα τοματίνια στην μέση κατά μήκος, τα απλώνετε σε ένα αντικολλητικό ταψί με το κόψιμο προς τα πάνω, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 14-16 λεπτά.
Για το αρωματικό βούτυρο σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβετε το σκόρδο και το θυμάρι και το τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με την Worcestershire sauce, την καπνιστή πάπρικα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνετε μέσα στο χοιρινό λαιμό το σοταρισμένο σπανάκι, πάνω του το μπλε τυρί χοντροσπασμένο με τα χέρια σας, τα τοματίνια και τυλίγετε σε ρολό.
Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αποσύρετε την γάστρα από την φωτιά, απλώνετε το αρωματικό βούτυρο πάνω στον χοιρινό λαιμό, καλύπτεται με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1½-2 ώρες.
Όση ώρα ψήνετε ο χοιρινός λαιμός σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις baby πατάτες στην μέση κατά μήκος και τα καρότα σε διαγώνιες φέτες και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό από τα μανταρίνια, το πετιμέζι, την ρίγανη, τον ζωμό κοτόπουλο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Μετά τις 2 ώρες ψησίματος προσθέτετε το μείγμα με τις baby πατάτες στην γάστρα με το χοιρινό και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα.