Χοιρινό καρέ με τραγανή πέτσα, γλάσο πορτοκαλιού και καραμελωμένα καρότα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    3½-4 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 4-6 άτομα

3 κιλά χοιρινό καρέ με το κόκκαλο και την πέτσα
Για το γλάσο:
250 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές μουστάρδα πικάντικη
1 κουταλιά μέλι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
10 γραμμάρια τζίντζερ τριμμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά σόγια σος
30 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Για τα καρότα:
800 γραμμάρια καρότα
120 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το γλάσο σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς, να μελώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε την μουστάρδα μαζί με το μέλι, ανακατεύτε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο, το τριμμένο τζίντζερ, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και την σόγια σος και ανακατεύετε καλά.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μειωθούν αρκετά τα υγρά και να γλασάρει το μείγμα.
Χτυπάτε το μείγμα ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει λείο, προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ομογενοποιηθεί με το γλάσο.
Τοποθετείτε το χοιρινό καρέ σε ένα αντικολλητικό ταψί με τα κόκκαλα προς τα πάνω, το αλείφετε με το γλάσο, μόνο στα κομμάτια που έχει κρέας, όχι στην πέτσα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 3½-4 ώρες, αλείφοντας το χοιρινό καρέ ανά 20-25 λεπτά, για να σχηματίσει μία ωραία γυαλάδα από το γλάσο και να γίνει τραγανή η πέτσα.
Όση ώρα ψήνετε το χοιρινό καρέ, για τα καραμελωμένα καρότα κόβετε τα καρότα στην μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές φετες, αλλά προσέχετε να είναι τα κομμάτια περίπου ίδια σε πάχος για να έχουν τον ίδιο χρόνο βρασμού.
Στην συνέχεια παίρνετε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και στον πάτο του πασπαλίζετε την ζάχαρη έτσι ώστε να πάει παντού.
Προσθέτετε από πάνω τα καρότα και μοιράζετε το βούτυρο σε τέσσερα σημεία της κατσαρόλας.
Στην συνέχεια προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπάσει τα καρότα αλλά καθόλου παραπάνω και δύο πρέζες αλάτι.
Αφήνετε τα καρότα στην αρχή να πάρουν μια βράση και χαμηλώνετε την φωτιά.
Όταν τα υγρά φύγουν εντελώς τότε τα καρότα τα ανακατεύουμε απαλά σε δυνατή φωτιά και στον πάτο τις κατσαρόλας θα αρχίσει να δημιουργείτε καραμέλα.
Σε αυτό το σημείο ανακατεύετε καλά και τα καρότα θα αρχίσουν να καραμελώνουν και αποσύρετε από την κατσαρόλα όταν τα καρότα είναι έτοιμα.
Σερβίρετε το χοιρινό καρέ σε μία μεγάλη πιατέλα με τα καραμελωμένα καρότα περι-μετρικά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΓΛΑΣΟ

×