Χοιρινή κορώνα με αρωματικό βούτυρο και μανιτάρια με κάστανο και, μαύρες σταφίδες

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    3½-4 ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 6-8 άτομα

1 χοιρινό καρέ περίπου 4 κιλά
100 ml λευκό κρασί
100 ml ζωμό κοτόπουλο
Για το αρωματικό βούτυρο:
250 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
3 κουταλάκια τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλάκια πετιμέζι
2 κουταλάκια μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για την γέμιση:
500 γραμμάρια ασπρομανίταρα
500 γραμμάρια brown μανιτάρια
500 γραμμάρια πορτομπέλο
300 γραμμάρια κάστανα
120 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
200 ml λευκό κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το αρωματικό βούτυρο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιών, το τριμμένο τζίντζερ, το πετιμέζι, το μπαχάρι, το εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μέσα στο βούτυρο.
Τοποθετείτε το χοιρινό καρέ σε μία επιφάνεια κοπής, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το αλείφετε με το αρωματικό βούτυρο, το τυλίγετε να πάρει το σχήμα κορώνας και το δένετε καλά με μαγειρικό σπάγκο.
Τοποθετείτε το χοιρινό καρέ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί, το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για περίπου 4 ώρες.
Την τελευταία ώρα ξεσκεπάζετε το χοιρινό καρέ, για να πάρει χρώμα, και το αλείφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την βοήθεια ενός πινέλου, με τα υγρά του ταψιού.
Όταν το χοιρινό καρέ είναι σχεδόν έτοιμο, ετοιμάζετε την γαρνιτούρα, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια, τα ασπρομανίταρα, τα brown μανιτάρια και τα πορτομπέλο και χοντροκόβετε τα κάστανα.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε σε δόσεις μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο τα μανιτάρια, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε τα σοταρισμένα μανιτάρια, πάλι μέσα στο τηγάνι, και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μαζί με τα κάστανα και τις μαύρες σταφίδες.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να γλασάρουν τα μανιτάρια.
Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και σερβίρετε την χοιρινή κορώνα με τα σοταρισμένα μανιτάρια στο κέντρο της.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ

×