Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό κουνουπίδι
250 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
1000 ml ζωμό λαχανικών
500 ml γάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο Lurpak
2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml κρέμα γάλακτος Arla
Για το απάκι:
300 γραμμάρια απάκι κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κουνουπίδι και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτετε το κουνουπίδι και τις πατάτες μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο και το γάλα.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το κουνουπίδι και τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν.
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρείτε αρκετά υγρά με μία κουτάλα από την κατσαρόλα, τα οποία κρατάτε σε ένα μπολ, και με μία ηλεκτρική ράβδο τις περνάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία σούπα.
Αν η βελουτέ κουνουπιδιού είναι πηχτή τότε μπορείτε να την αραιώσετε με λίγα από τα υγρά που αφαιρέσατε.
Όταν η βελουτέ κουνουπιδιού έχει την υφή που θέλετε, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για το απάκι και προσθέτετε το βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο απάκι μέχρι να βγάλει τα αρώματα του και το αποσύρετε από το τηγάνι.
Σερβίρετε την βελουτέ κουνουπιδιού σε ατομικά πιάτα με το σοταρισμένο απάκι από πάνω.
Όταν η κατσαρόλα έχει αδειάσει, την πλένετε με το νέο Sanitas Dishmatic, γρήγορα και εύκολα.