Υλικά
Για 4 άτομα
700 γραμμάρια γλυκοπατάτες καθαρισμένες
250 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
150 γραμμάρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
500 ml ζωμό κοτόπουλο
750 ml γάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla
Για την γαρνιτούρα:
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 κουταλιά βούτυρο Lurpak
10 φέτες coppa
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε το πράσο μαζί κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας διαρκώς για να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο, το γάλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τις γλυκοπατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν.
Όταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μία κουτάλα αφαιρείτε κάποια από τα υγρά της σούπας σε ένα μικρό μπολ.
Με ένα pimer περνάτε τις γλυκοπατάτες μέχρι να πάρει ωραία υφή η σούπα και αν χρειάζεται υγρά, προσθέτετε από αυτά που αφαιρέσατε στην αρχή.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χωριάτικο ψωμί σε κυβάκια και ψιλοκόβετε την coppa.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την 1 κουταλιά βούτυρο.
Σοτάρετε το ψωμί μαζί με την coppa μέχρι να απορροφήσει το ψωμί το βούτυρο και να γίνει τραγανό και αποσύρετε από το τηγάνι.
Σερβίρετε την βελουτέ γλυκοπατάτας σε μικρά ατομικά μπολ με τα βουτυράτα κρουτόν και την coppa από πάνω.