Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για το Μακεδονίτικο φύλλο:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
1 κουταλιά ελαιόλαδο
280 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ξίδι
Αλεύρι για το άνοιγμα
100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την γέμιση:
3 μεγάλα πράσα
2 κρεμμύδια
100 ml λευκό κρασί
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γραμμάρια φέτα
2 αυγά
2 κουταλιές ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την ζύμη, τοποθετούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε ένα μπολ και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Δουλεύουμε την ζύμη στον πάγκο μέχρι να αποκτήσει μία λεία υφή, την κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη καλά, για περίπου 30-40 λεπτά.
Όση ώρα ξεκουράζουμε την ζύμη, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πράσα στην μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια σε τέταρτα και μετά σε λεπτές φέτες.
Τοποθετούμε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρουμε το πράσο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Όταν το πράσο και το κρεμμύδι είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την φέτα, χοντροσπασμένη με τα χέρια μας, και ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα 2 αυγά, το ψιλοκομμένο θυμάρι και την ψιλοκομμένη ρίγανη, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε ένα στρογγυλό φύλλο, χαράζουμε, χωρίς να κόψουμε, ένα κύκλο στο κέντρο του φύλλου.
Περιμετρικά του σχήματος που χαράξαμε κόβουμε με ένα μαχαίρι 12 ισομεγέθη κομμάτια που ενώνονται στο χαραγμένο σχήμα.
Αλείφουμε όλο το φύλλο με το βούτυρο και ξεκινάμε και διπλώνουμε τα κομμάτια που έχουμε κόψει πάνω στο κομμάτι που έχουμε χαράξει, αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο, πριν διπλώσουμε το επόμενο.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να διπλώσουμε όλα τα κομμάτια πάνω στο κεντρικό τμήμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού, αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι και στρώνουμε το φύλλο αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
Προσθέτουμε την γέμιση στο φύλλο και την απλώνουμε καλά, με την βοήθεια ενός κουταλιού, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε μέγεθος ίδιο με του ταψιού, σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο και στρίβουμε προς τα μέσα όσο φύλλο περισσεύει κάνοντας μια μπορντούρα γύρω γύρω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά.