Τσουρέκι Πασχαλινό

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30-35'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    35-40'

Υλικά

Για 1 τσουρέκι

22 γραμμάρια ξηρή μαγιά
60 γραμμάρια νερό χλιαρό
50 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
20 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
130 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
50 γραμμάρια γάλα
½ κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι κακουλέ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουταλάκι αλάτι
1 δόση βανίλια σκόνη
285 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετείτε την μαγιά με το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί.
Προσθέτετε τα 50 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι μαζί με τα 20 γραμμάρια ζάχαρη, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος, για 50-60 λεπτά, να φουσκώσει το μείγμα.
Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε, το φτερό, μέχρι να ξεκινήσουν να αφρατεύουν.
Προσθέτετε τα αυγά, ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν προσθέσετε το επόμενο.
Αποσύρετε το φτερό από το μίξερ, τοποθετείτε τον γάντζο, ξεκινάτε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το μείγμα με την μαγιά, το γάλα, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και την βανίλια σκόνη.
Αφήνετε τα υλικά να ζυμωθούν για 2-3 λεπτά και προσθέτετε κουταλιά-κουταλιά τα 285 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
Προς το τέλος του ζυμώματος, προσθέτετε 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Αποσύρετε την ζύμη από το κάδο, την τοποθετείτε σε ένα μπολ, την σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την τοποθετείτε σε ένα καθαρό, ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και την μοιράζετε σε 3 ισόποσα κομμάτια τα οποία πλάθετε σε μακρόστενα κορδόνια.
Πλέκετε τα κορδόνια, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, στον αέρα, για 35-40 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ

×