Υλικά
Για 6 άτομα
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
125 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 πρέζα αλάτι
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
50 γραμμάρια κρύο νερό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
250 γραμμάρια γάλα
2 κρόκοι αυγού
55 γραμμάρια ζάχαρη
40 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το στήσιμο:
4 ροδάκινα
60 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
Για την σάλτσα:
120 γραμμάρια blueberries
60 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το γάλα μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί αλλά να μην βράσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια, ξαναβάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να δέσει και να πήξει.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μπολ και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα.
Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να δημιουργηθεί μία υφή που να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε τον κρόκο μαζί με το νερό, συνεχίζουμε το ζύμωμα για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι να μαζέψει όλα τα ψίχουλα, αποσύρουμε την ζύμη από τον κάδο, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 60 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε σε ένα καθαρό ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο 2 μακρόστενα κομμάτια, περίπου 35×10 εκ.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πιρούνι τρυπάμε καλά τα κομμάτια σε όλη τους την επιφάνεια.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ροδάκινα στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Απλώνουμε την κρέμα στην ζύμη αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο περιμετρικά της ζύμης, τοποθετούμε από πάνω τις φέτες από τα ροδάκινα, πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, πάνω κάτω αντιστάσεις, χαμηλά στον φούρνο, για 18-20 λεπτά.
Όση ώρα ψήνετε η τάρτα, σε ένα μικρό μίξερ τοποθετούμε τα blueberries μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε.