Υλικά
Για 6-8 άτομα
Για την βάση:
250 γραμμάρια digestive βρώμης με γιαούρτι Αλλατίνη
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για γέμιση:
3 μήλα φούτζι ή γκαλά
2 κουταλιές βούτυρο
40 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά αλεύρι
120 ml χυμό πορτοκάλι
40 γραμμάρια cranberries αποξηραμένα
40 γραμμάρια blueberries αποξηραμένα
40 γραμμάρια φουντούκια χοντροσπασμένο
40 γραμμάρια κάσιους χοντροσπασμένα
Για την τάρτα:
125 γραμμάρια γάλα
125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 κρόκο
1 αυγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλια
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρουμε τα κυβάκια μήλου μαζί με την καστανή ζάχαρη μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν τα μήλα.
Προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα φουντούκια μαζί με τα κάσιους, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα cranberries και τα blueberries και ανακατεύουμε καλά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να μην φαίνεται άλλο, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσουν τα υγρά.
Μόλις τα μήλα είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα απλώνουμε σε μία πιατέλα να κρυώσουν ελαφρώς.
Σε ένα multi τοποθετούμε τα digestive και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν τελείως.
Τοποθετούμε τα digestive σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τα digestive σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22 εκ.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το γάλα μαζί με την κρέμα, τον κρόκο, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής.
Προσθέτουμε την γέμιση με τα μήλα στην τάρτα, περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Πασπαλίζουμε την τάρτα με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.