Τάρτα λεμονιού με βάση πτι μπερ και μαρέγκα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    25-30'

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την βάση:
225 γραμμάρια πτι-μπερ χωρίς ζάχαρη Αλλατίνη
2 αυγά
1 κρόκο
50 γραμμάρια γάλα
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα λεμονιού:
240 γραμμάρια χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 3 λεμόνια
265 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
3 κρόκοι (κρατάμε τα ασπράδια για την μαρέγκα)
2 πρέζες αλάτι
2 κουταλιές corn flour
19 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια από το ψυγείο
Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια
½ κουταλάκι κρεμόριο
100 γραμμάρια ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα multi τοποθετούμε τα πτι-μπερ και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν τελείως.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα αυγά, τον κρόκο, το γάλα, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα τριμμένα πτι-μπερ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε σε την βοήθεια ενός πλάστη.
Απλώνουμε την ζύμη σε μία στρογγυλή ταρτιέρα 22-24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 12-15 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, την ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους, το αλάτι και το corn flour.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύούμε συνεχώς, με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να δέσει η κρέμα λεμονιού.
Όταν η κρέμα λεμονιού δέσει, προσθέτουμε ένα-ένα τα κυβάκια, περιμένοντας πρώτα να ομογενοποιηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το άλλο.
Όταν έχουμε προσθέσει όλο το βούτυρο στην κρέμα, την τοποθετούμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς όση ώρα ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
Για την μαρέγκα, τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο ενός μίξερ μαζί με το κρεμόριο και με το σύρμα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια.
Μόλις ξεκινήσουν να ασπρίζουν ελαφρώς προσθέτουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή μαρέγκα και την τοποθετούμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσια μύτη.
Τοποθετούμε την κρέμα λεμονιού στην τάρτα, από πάνω τοποθετούμε την μαρέγκα, δημιουργώντας μικρές ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 12-14 λεπτά.
Αποσύρουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, να σφίξει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα πριν την σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΛΕΜΟΝΙ

ΜΑΡΕΓΚΑ

×