Υλικά
Για 4 άτομα
750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά Μπούμπας
25 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ κουταλάκι κύμινο
1½ κουταλάκι σουμάκ
1½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
300 γραμμάρια ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
150 γραμμάρια κόκκινο κρασί
Για την σάλτσα τομάτας:
500 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κύμινο
2-3 κόκκους μπαχάρι
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
100 ml γλυκό κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
Για το κους-κους:
300 γραμμάρια κους-κους Tipiak
300 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
25 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κους-κους δίνετε μία βράση στον ζωμό λαχανικών, τον αποσύρετε από την φωτιά, και τοποθετείτε σε ένα μπολ προσθέτετε το κους-κους μαζί με το βούτυρο και τον ζωμό, σκεπάζετε με μία μεμβράνη και αφήνετε το κους-κους να τραβήξει όλο το ζωμό.
Όταν το κους-κους απορροφήσει όλο τον ζωμό το ανακατεύετε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει.
Για την σάλτσα τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 50 γραμμάρια βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε την ζάχαρη μαζί με τον πελτέ τομάτας, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κόκκινο γλυκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κόκκινο κρασί προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες μαζί με το κονκασέ, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει.
Για τα σουτζουκάκια, σε ένα μπολ τοποθετείτε το μπαγιάτικο ψωμί μαζί με το κόκκινο κρασί, συμπληρώνετε με νερό, μέχρι να σκεπάσει το ψωμί, και να το αφήνετε να μουλιάσει.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια, το μοσχαρίσιο κιμά, το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, το σουμάκ, την γλυκιά πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στραγγίζετε καλά το ψωμί, το προσθέτετε στο μπολ με τον κιμά, ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα για τουλάχιστον 3-4 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει να σχηματίζει μικρές ίνες.
Πλάθετε σε σουτζουκάκια και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνετε τα σουτζουκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 13-15 λεπτά.
Αποσύρετε τα σουτζουκάκια από τον φούρνο, τα προσθέτετε στο βαθύ τηγάνι με την σάλτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
Όταν τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε σε μεγάλα, βαθιά, ατομικά πιάτα το κους-κους και από πάνω τα σουτζουκάκια.