Υλικά
Για 2 άτομα
2 φιλέτα σολομού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές μέλι ανθέων Μελίτιμον
2 κουταλιές λευκή κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι Kalamata Papadimitriou
150 ml ζωμό λαχανικών
80 ml κρέμα γάλακτος
Χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
2 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ρύζι basmati Agrino
4 κουταλιές σησαμέλαιο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε το basmati για 7-8 λεπτά.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Τοποθετείτε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, με την μεριά της πέτσας πρώτα, και τα ψήνετε συνολικά για 6-7 λεπτά και από τις 2 μεριές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αποσύρετε τα φιλέτα σολομού από τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο, αφαιρείτε τα λιπαρά του σολομού και ξαναβάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το μέλι ανθέων και την λευκή κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό από το λάιμ, των ζωμό λαχανικών, την κρέμα γάλακτος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει.
Όταν το basmati είναι έτοιμο το σουρώνετε καλά, το τοποθετείτε πάλι στο κατσαρολάκι, περιχύνετε με το σησαμέλαιο και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στην σάλτσα, το σχοινόπρασο, τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα το ρύζι basmati, το φιλέτο σολομού από πάνω και τέλος την σάλτσα μυρωδικών.