Υλικά
Για 4 άτομα
300 γραμμάρια ρύζι parboiled
250 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κολοκυθάκι
1 μικρή μελιτζάνα
100 γραμμάρια αρακά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κουρκουμά
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι κάρδαμο σκόνη
2 κουταλάκια garam masala
2 κουταλάκια κύμινο σκόνη
2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
6 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού ρόδι
800 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
4 κουταλιές κόλιανδρο χοντροκομμένο
Για το γιαούρτι:
200 γραμμάρια γιαούρτι
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, το κολοκύθι με την μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβετε την κόκκινη πιπεριά.
Τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, την κόκκινη πιπεριά, το κολοκυθάκι και την μελιτζανα μέχρι να μαραθούν και να πάρουν καλό χρώμα.
Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά, τον κουρκουμά, το πιπέρι καγιέν, το κάρδαμο, το garam masala, το κύμινο και την γλυκιά πάπρικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε το ρύζι μαζί με 4 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού ρόδι, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε τα βρασμένα ρεβίθια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε το ρύζι να βράσει μέχρι να μαγειρευτεί και να πιει τα υγρά του.
Όση ώρα μαγειρεύετε το ρύζι σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι μαζί με τα 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε σε μεγάλα, ατομικά πιάτα το ρύζι με την υπόλοιπη κρέμα βαλσαμικού ρόδι και το γιαούρτι γύρω-γύρω και τον χοντροκομμένο κόλιανδρο από πάνω.