Υλικά
Για 2 άτομα
3 μικρά καλαμαράκια κομμένα λεπτές ροδέλες
1 μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
1 τομάτα κομμένη σε κυβάκια
120 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας με ελιές και ούζο
1 σφηνάκι ούζο
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο Lurpak
100 γραμμάρια λαδοτύρι Μυτιλήνης
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
6 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την μελιτζάνα και την τομάτα σε κυβάκια, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα καλαμαράκια σε λεπτές ροδέλες.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα καλαμαράκια για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αποσύρετε τα καλαμαράκια από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε την μελιτζάνα μαζί με την τομάτα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα αποσύρετε από το τηγάνι, τα τοποθετείτε στο μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το ούζο.
Μόλις εξατμιστεί το ούζο, χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε την σάλτσα τομάτας με ελιές και ούζο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και με μια κουτάλα της σούπας προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών σιγά-σιγά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο και έχει χυλώσει, προσθέτετε τα καλαμαράκια με την μελιτζάνα και τομάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε σε μεγάλα, βαθιά ατομικά πιάτα με τον λαδοτύρι Μυτιλήνης από πάνω.