Υλικά
Για 6-8 άτομα
600 γραμμάρια ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης
2 αυγά
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
¼ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μπαχάρι
80 γραμμάρια φρυγανιά
Αλεύρι για πανάρισμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το dip γιαουρτιού:
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 40-45 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το καρότο και το κρεμμύδι, το οποίο και στραγγίζετε καλά από το υγρά που θα βγάλει.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα ρεβίθια και τα λιώνετε καλά με ένα πρες-πουρέ και προσθέτετε όλα τα λαχανικά μαζί με τα αυγά, το ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την φρυγανιά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζυμώνετε το μείγμα καλά, το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, πλάθετε σε σχήμα μικρού κεφτέ και τα αλευρώνετε καλά.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με 2-3 δάχτυλα ηλιέλαιο μέσα, να ζεσταθεί καλά.
Τηγανίζετε τους ρεβιθοκεφτέδες για 3-4 λεπτά, συνολικά και από της 2 μεριές και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρετε από το τηγάνι και τους τοποθετείτε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περιττό ηλιέλαιο.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το dip γιαουρτιού, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με το dip γιαουρτιού.