Ρεβίθια κοκκινιστά με καλαμαράκια στην γάστρα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    1½-2 ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

2 συσκευασίες καλαμάρι Ινδίας Pescanova
1 κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
200 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτα
500 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
300 γραμμάρια τοματίνια
400 ml ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
400 γραμμάρια ρεβίθια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό τοποθετείτε τα ρεβίθια από βραδύς να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα τοματίνια στην μέση και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Τοποθετείτε μία γάστρα, που κάνει και για εστίες κουζίνας, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά να μελώσουν καλά.
Προσθέτετε τα καλαμαράκια Ινδίας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε την τριμμένη τομάτα, τα τοματίνια, την μαύρη ζάχαρη, τους κόκκους μπαχάρι, τα ρεβίθια, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όσο νερό χρειαστεί μέχρι ίσα-ίσα να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε την γάστρα από την φωτιά, την σκεπάζετε και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 1½-2 ώρες.
Σερβίρετε τα ρεβίθια μαζί με καλαμαράκια σε βαθιά ατομικά πιάτα με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΣΤΡΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΙ

ΡΕΒΙΘΙΑ

×