Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινή σπάλα Μπούμπας
Για την σάλτσα:
350 γραμμάρια μουστάρδα
200 γραμμάρια BBQ sauce
6 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
4 κουταλιές Worcestershire sauce
4 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι πιπέρι cayenne
Για το σερβίρισμα:
150 γραμμάρια αγγουράκια πίκλα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
50 γραμμάρια ρόκα
4 κυπριακές πίτες
80 γραμμάρια soft Lurpak
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε τα ξύλα καπνίσματος σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσουν για 20 λεπτά.
Τοποθετείτε την χοιρινή σπάλα σε ένα ξύλο κοπής, την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανάβετε το BBQ να ζεσταθεί καλά, θωρακίζετε καλά την χοιρινή σπάλα από όλες τις πλευρές, σβήνετε το μεσαίο και ακριανό τμήμα του BBQ, τοποθετείτε την σπάλα και την αφήνετε να σιγοψηθεί, στους 150ο C, με έμμεσο ψήσιμο, για 1½-2 ώρες ή με θερμόμετρο μέχρι να φτάσει τους 88ο C, θερμοκρασία πυρήνα.
Όταν ξεκινήσετε το έμμεσο ψήσιμο, στραγγίζετε τα ξύλα καπνίσματος, τα τοποθετείτε στην ειδική, ανοξείδωτη θήκη και την τοποθετείτε και αυτή μέσα στο BBQ για τα πρώτα 40-45 λεπτά.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλείφετε την χοιρινή σπάλα με soft, με την βοήθεια ενός πινέλου.
Όση ώρα ψήνετε η χοιρινή σπάλα τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι στο μάτι γκαζιού του BBQ, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε όλα τα υλικά για την σάλτσα, την μουστάρδα, την BBQ sauce, το βαλσαμικό ξύδι, την μαύρη ζάχαρη, την Worcestershire sauce, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι cayenne και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αναμιχτούν καλά τα υλικά και αποσύρετε από την φωτιά.
Όταν η χοιρινή σπάλα είναι έτοιμη, την αποσύρετε από το BBQ, την τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής, την αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί και με την βοήθεια πιρουνιών την ‘ξεφτίζετε’ και την τοποθετείτε στο κατσαρολάκι με την σάλτσα να μαριναριστεί.
Όση ώρα μαρινάρετε η χοιρινή σπάλα στην σάλτσα, ψήνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο BBQ για 3-4 λεπτά, αλείφετε τις Κυπριακές πίτες με το soft και τις τοποθετείτε και αυτές στο BBQ για 2-3 λεπτά να αρωματιστούν από το soft και να φρυγανιστούν ελαφρώς.
Όταν τα φρέσκα κρεμμυδάκια και οι Κυπριακές πίτες είναι έτοιμες, τοποθετείτε όλα τα υλικά στο ξύλο κοπής και στήνετε τα sandwich.
Ανοίγετε τις Κυπριακές πίτες και τοποθετείτε το pulled pork, τα φρέσκα ψητά κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε φέτες και τέλος την ρόκα.