Ψητό καλαμάρι με λαχανικά και ταμπουλέ

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    15'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    7-8'

Υλικά

Για 2 άτομα

1 μεγάλο καλαμάρι καθαρισμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο
400 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ πράσο μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
10 τοματίνια
Ξύσμα από 1 λάιμ
Χυμό από ½ λάιμ
2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou
100 ml λευκό κρασί
Για το ταμπουλέ:
125 γραμμάρια ταμπουλέ Tipiak
150 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το ταμπουλέ σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο και τον ζωμό λαχανικών, ο οποίος είναι ζεστός.
Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι, κλείνετε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα τοματίνια σε τέταρτα, χοντροκόβετε το σπανάκι και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο.
Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το σπανάκι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις μαραθεί το σπανάκι, προσθέτετε τα τοματίνια μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το σπανάκι να μαγειρευτεί και να εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτετε το ξύσμα από το μισό ξύσμα λάιμ μαζί με τη κρέμα βαλσαμικού σύκο, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την σοτέζα από την φωτιά.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Τοποθετείτε το καλαμάρι στο τηγάνι, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Γυρνάτε το καλαμάρι και προσθέτετε το υπόλοιπο ξύσμα λάιμ μαζί με το χυμό και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και αποσύρετε από την φωτιά.
Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα το σπανάκι με τα τοματίνια με το καλαμάρι δίπλα και την σαλάτα ταμπουλέ.

×