Υλικά
Για 4 άτομα
1½ κιλό προβατίνα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
200 γραμμάρια λιαστές τομάτες
1 κουταλιά πελτέ τομάτα
200 ml κόκκινο κρασί
500 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
500 ml ζωμό λαχανικών
3 κουταλιές πετιμέζι
2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια φέτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβετε το κρεμμύδι, τα καρότα στην μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες, τις λιαστές τομάτες σε λωρίδες και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Τοποθετείτε μία γάστρα, που κάνει και για εστίες κουζίνας, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τα κομμάτια προβατίνας καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφαιρείτε την προβατίνα από την γάστρα, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα καρότα, τις λιαστές τομάτες, το σκόρδο και τον πελτέ τομάτας για 2-3 λεπτά να μελώσουν καλά.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε πάλι την προβατίνα μαζί με την τριμμένη τομάτα, τον ζωμό λαχανικών, το πετιμέζι, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε την γάστρα από την φωτιά, την σκεπάζετε και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 2½-3 ώρες.
Σερβίρετε την προβατίνα με πουρέ πατάτας και χοντροσπασμένη φέτα από πανω.