Υλικά
Για 4 άτομα
6 μελιτζάνες φλάσκες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γραμμάρια σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο
150 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
Για τον κιμά:
750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο Μπούμπας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές πελτέ
250 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
250 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
5 αποξηραμένα δαμάσκηνα
Για την μπεσαμέλ:
40 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
40 γραμμάρια αλεύρι
500 γραμμάρια γάλα
1 αυγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι κόβετε το κεφάλι, στην μέση κατά μήκος και χαράζετε την σάρκα των μελιτζανών σε σχήμα ρόμβου.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Ψήνετε τις μελιτζάνες με την σάρκα προς τα κάτω πρώτα για 5-6 λεπτά και μετά τις γυρνάτε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά.
Αποσύρετε τις μελιτζάνες από το τηγάνι και με ένα πιρούνι πιέζετε την σάρκα προς τα κάτω έτσι ώστε η μελιτζάνα να πάρει το σχήμα καλαθιού.
Για τον κιμά, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το πράσο για 2-3 λεπτά, προσθέτετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σπάσει και να σοταριστεί.
Μόλις ο κιμάς έχει σπάσει προσθέτετε τον πελτέ τομάτας μαζί με τις τριμμένες τομάτες και τον ζωμό λαχανικών, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 30-35 λεπτά.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζετε τις μελιτζάνες με τον κιμά.
Για την μπεσαμέλ τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα 2 υλικά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε το αυγό, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
Περιχύνετε τα παπουτσάκια με την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το σκληρό τυρί Δανίας και την φρυγανιά και ψήνετε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-35 λεπτά.