Παπουτσάκια

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    1 ΩΡΑ

Υλικά

Για 4 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
Για τον κιμά:
750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
2 τομάτες ψιλοκομμένες
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές πελτέ
150 γραμμάρια σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο
Για την μπεσαμέλ:
40 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
40 γραμμάρια αλεύρι
½ λίτρο γάλα
1 αυγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι κόβετε το κεφάλι, στην μέση κατά μήκος και χαράζετε την σάρκα των μελιτζανών σε σχήμα ρόμβου.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο γραμμάρια ελαιόλαδο.
Ψήνετε τις μελιτζάνες με την σάρκα προς τα κάτω πρώτα για 5-6 λεπτά και μετά τις γυρνάτε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά.
Αποσύρετε τις μελιτζάνες από το τηγάνι και με ένα πιρούνι πιέζετε την σάρκα προς τα κάτω έτσι ώστε η μελιτζάνα να πάρει το σχήμα καλαθιού.
Για τον κιμά, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά και προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σπάσει και να σοταριστεί.
Μόλις ο κιμάς έχει σπάσει προσθέτετε την καπνιστή πάπρικα, τον πελτέ τομάτας τις ψιλοκομμένες τομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 30-35 λεπτά.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέτετε το σκληρό τυρί Δανίας, ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τις μελιτζάνες με τον κιμά.
Για την μπεσαμέλ τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα 2 υλικά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε το αυγό, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
Περιχύνετε τα παπουτσάκια με την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγο σκληρό τυρί Δανίας και ψήνετε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 20-25 λεπτά.

Video

×