Ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό με ψητά τοματίνια και πατάτες graten

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΜΕΤΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    55-60'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελακης
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά σκόρδο σκόνη
1 κουταλιά κρεμμύδι σκόνη
1 κουταλιά μέλι
Ξύσμα και χυμό από ½ λάιμ
Για την γέμιση:
300 γραμμάρια τοματίνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Για τις πατάτες:
1200 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
500 ml ζωμό κοτόπουλο
500 ml γάλα
150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
150 γραμμάρια ανθότυρο χοντροσπασμένο
150 γραμμάρια φέτα χοντροσπασμένη
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη ψιλοκομμένη
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια γάλα
1 αυγό
1 κρόκο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα τοματίνια στην μέση, το κρεμμύδι στην μέση και μετά σε φέτες, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τις πατάτες σε φέτες πάχους περίπου ½ εκ.
Τοποθετείτε τα τοματίνια μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, την μαύρη ζάχαρη, το θυμάρι και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό ταψί, ανακατεύετε καλά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240ο C, στις αντιστάσεις, για 20-25 λεπτά.
Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, το γεμίζετε με τα ψητά τοματίνια και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.
Τοποθετείτε σε ένα μικρό μπολ τα 30 ml ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο σκόνη, το κρεμμύδι σκόνη, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό λάιμ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Αλείφετε το κοτόπουλο πολύ καλά με το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
Τοποθετείτε τις πατάτες σε μία σοτέζα και τις βράζετε μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο και το γάλα για 10-12 λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν.
Όση ώρα βράζουν οι πατάτες σε εάν μπολ τοποθετείτε τα τυριά, την γραβιέρα, το ανθότυρο και την φέτα, μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την ρίγανη και ανακατεύετε καλά.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ τοποθετείτε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα, τον κρόκο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος κάνετε αρκετές στρώσεις με τις πατάτες και τα τυριά, τελειώνοντας, πασπαλίζοντας με τυριά και περιχύνοντας με το μείγμα της κρέμας γάλακτος.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

GRATEN

ΓΕΜΙΣΤΟ

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΤΥΡΙΑ

×