Υλικά
Για 4 άτομα
Για την βάση:
240 γραμμάρια μπισκότα digestive
115 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
25 γραμμάρια ζάχαρη
Για την γέμιση:
1130 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla
365 γραμμάρια ζάχαρη
25 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
115 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla
5 αυγά
2 κρόκους
Για το σερβίρισμα:
8 αποξηραμένα σύκα
1 κουταλιά βούτυρο Lurpak
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
50 ml κονιάκ
Φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση
Για την βάση τοποθετείτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά να λιώσει.
Τοποθετείτε τα μπισκότα σε ένα multi και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά.
Τοποθετείτε σε μία στρογγυλή φόρμα δαχτυλίδι αντικολλητικό χαρτί, την κλείνετε και απλώνετε, ομοιόμορφα και πιέζετε καλά την βάση του cheesecake.
Τυλίγετε την φόρμα εξωτερικά με αλουμινόχαρτο μέχρι πάνω και την τοποθετείτε την φόρμα στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε την γέμιση.
Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με την ζάχαρη και το αλεύρι και χτυπάτε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα να αναμιχτούν καλά αλλά να μην πάρουν αέρα γιατί μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές κατά το ψήσιμο.
Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το προσθέτετε στην φόρμα, τοποθετείτε την φόρμα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί και γεμίζετε το ταψί με βραστό νερό μέχρι την μέση της φόρμας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C, στον αέρα, για 2 ώρες, μέχρι το εξωτερικό κομμάτι του cheesecake να σταθεροποιηθεί και το εσωτερικό να είναι ελαφρώς μαλακό.
Όταν το cheesecake είναι έτοιμο, κλείνετε τον φούρνο και το αφήνετε μέσα για 30 λεπτά και μετά το αφήνετε άλλα 30 λεπτά με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις πιθανότητες να παρουσιάσει σπασίματα στο πάνω μέρος του cheesecake.
Αποσύρετε το cheesecake από τον φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα σύκα σε μικρά κυβάκια.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τα σύκα μαζί με το βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη.
Σβήνετε με το κονιάκ και μόλις γλασάρει αποσύρετε τα σύκα από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Αποσύρετε το cheesecake από την φόρμα, τοποθετείτε από πάνω τα σοταρισμένα σύκα, προσθέτετε τα φύλλα δυόσμου και σερβίρετε.