Υλικά
Για 4 άτομα
3 συσκευασίες φιλέτο μπακαλιάρου Pollock Pescanova
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
4 ντομάτες
150 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
350 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλιά ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
2-3 κλωναράκια ρίγανη
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 κλωναράκια μαϊντανό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια την μέση και μετά σε φέτες.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να ξεκινήσουν να μαραθούν ελαφρώς, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο ίδιο ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις τομάτες στην μέση και μετά σε φέτες.
Προσθέτετε στα κρεμμύδια το σκόρδο, τον πελτέ τομάτας, την ζάχαρη, την τριμμένη τομάτα, το φύλλο δάφνης, τις σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.
Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά, την ρίγανη, το θυμάρι και τον μαϊντανό, τα προσθέτετε στα κρεμμύδια και ανακατεύετε.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνετε κάτω το μισό κρεμμύδι, τις μισές τομάτες, από πάνω το κομμάτια του μπακαλιάρου, περιχύνετε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες τομάτες, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντας αν χρειάζεται να συμπληρώσετε υγρά κατά την διάρκεια του ψησίματος.