Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο κομμένο σε μικρές μερίδες
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml μπύρα
2 κρόκους
4 κουταλιές mix ζαατάρ
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Τσάτνεϊ κρεμμύδι για το σερβίρισμα
Για τη σκορδαλιά:
4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα) μουσκεμένο και στραγγισμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από ½ λεμόνι
150 γραμμάρια καρυδόψιχα
2 κουταλιές σκορδοπίπερο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα έχετε ξαρμυρίσει τον μπακαλιάρο τουλάχιστον για 14-16 ώρες αλλάζοντας το νερό 5-6 φορές.
Σε ένα μίξερ, τοποθετείτε όλα τα υλικά για την σκορδαλιά, το στραγγιγμένο ψωμί, τις σκελίδες σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, την καρυδόψιχα, το σκορδοπίπερο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τοποθετείτε την σκορδαλιά σε ένα μπολ.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το αλεύρι μαζί με την μπύρα, τους κρόκους, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά, με ένα σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός.
Τοποθετείτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε ένα ξύλο κοπής, τα σκουπίζετε καλά από τα περιττά νερά και πασπαλίζετε με το mix ζαατάρ.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2-3 δάχτυλα ελαιόλαδο.
Βυθίζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, τα αφήνετε να στραγγίξουν λίγο από το πολύ κουρκούτι και τα τηγανίζετε 8-10 λεπτά, συνολικά και από τις 2 μεριές, ανάλογα με το πάχος του κάθε κομματιού.
Όταν τα κομμάτια του μπακαλιάρου είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό ελαιόλαδο.
Σερβίρετε το μπακαλιάρο σε μία μεγάλη πιατέλα με την καρυδάτη σκορδαλιά και το τσάτνεϊ κρεμμύδι δίπλα.