Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο κομμένο σε μικρές μερίδες
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια corn flour
20 γραμμάρια φρέσκια ρίγανη
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά:
4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα) μουσκεμένο και στραγγισμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από ½ λεμόνι
80 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο
150 γραμμάρια καρυδόψιχα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα έχετε ξαρμυρίσει τον μπακαλιάρο τουλάχιστον για 14-16 ώρες αλλάζοντας το νερό 5-6 φορές.
Σε ένα μίξερ, τοποθετείτε όλα τα υλικά για την σκορδαλιά, το στραγγιγμένο ψωμί, τις σκελίδες σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, την καρυδόψιχα, , αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τοποθετείτε την σκορδαλιά σε ένα μπολ.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το αλεύρι μαζί με το corn flour, το baking powder, την σόδα, τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή, το λιωμένο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά, με ένα σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός.
Τοποθετείτε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε ένα ξύλο κοπής, τα σκουπίζετε καλά από τα περιττά νερά και τα κόβετε σε μεγάλους κύβους.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 6-7 δάχτυλα ηλιέλαιο.
Περνάτε τα κομμάτια μπακαλιάρου από αλεύρι, τα τινάζετε καλά, τα βυθίζετε στο κουρκούτι, τα αφήνετε να στραγγίξουν λίγο από το πολύ κουρκούτι και τα τηγανίζετε 7-8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του κάθε κομματιού.
Όταν τα κομμάτια του μπακαλιάρου είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό ηλιέλαιο.
Σερβίρετε το μπακαλιάρο σε μία μεγάλη πιατέλα με την σκορδαλιά στο κέντρο του τραπεζιού.