Υλικά
Για 4 άτομα
2½ κιλά μοσχαρίσια σπάλα Μπούμπας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
30 γραμμάρια βούτυρο
30 γραμμάρια αλεύρι
250 ml ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μαρινάδα:
250 γραμμάρια ουίσκι
200 γραμμάρια σόγια σος
6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
6 κουταλιές κέτσαπ
Ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
3 κουταλάκια τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, το ουίσκι, την σόγια σος, την μαύρη ζάχαρη, την κέτσαπ, το ξύσμα και το χυμό λάιμ, το τζίντζερ, το σκόρδο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε το μοσχάρι στην μαρινάδα και τον αφήνετε για τουλάχιστον 4 ώρες.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε το μοσχάρι καλά από όλες τις πλευρές, να πάρει καλό χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το μοσχάρι είναι έτοιμος το αποσύρετε από το τηγάνι και το τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε στο τηγάνι το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την μαρινάδα.
Αφήνετε την μαρινάδα να πάρει μία βράση, και την προσθέτετε στο πυρίμαχο με το μοσχάρι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 2½-3 ώρες, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.