Υλικά
Για 4 άτομα
1 δόση ζύμη για τάρτα
3 μήλα φουτζί ή γκαλά
1 κουταλιά soft Lurpak
40 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά αλεύρι
120 ml κρέμα γάλακτος Arla
120 ml χυμό μήλο
50 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
50 γραμμάρια φουντούκια χοντροσπασμένο
Για την επιφάνεια:
50 γραμμάρια βρώμη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια soft Lurpak
1 πρέζα κανέλας
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
30 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τα μήλα και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε κύβους.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε τα μήλα μαζί με την καστανή ζάχαρη μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν τα μήλα.
Προσθέτετε τα χοντροσπασμένα φουντούκια μαζί με το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες και ανακατεύετε καλά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά να μην φαίνεται άλλο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος μαζί με το χυμό μήλου και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσουν τα υγρά.
Μόλις τα μήλα είναι έτοιμα τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα απλώνετε σε μία πιατέλα να κρυώσουν ελαφρώς.
Όση ώρα κρυώνουν τα μήλα, σε ένα μεγάλο μπολ για το crumble τοποθετείτε την βρώμη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και προσθέτετε το αλεύρι.
Προσθέτετε το βούτυρο στο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθεί εντελώς με το αλεύρι και την βρώμη και να πάρει μία χοντροκομμένη υφή ψίχουλων.
Στη συνέχεια προσθέτετε την ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, διαμέτρου 24-26 εκ., απλώνετε το φύλλο της τάρτας, προσθέτετε τα βαρίδια ψησίματος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, στον αέρα, για 18-20 λεπτά.
Αποσύρετε την τάρτα από τον φούρνο, τοποθετείτε τα σοταρισμένα μήλα, τα απλώνετε καλά και πασπαλίζετε από πάνω με το crumble.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190ο C για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί η τάρτα και να μαλακώσουν τα μήλα.
Όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει λίγο, πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετε.