Υλικά
Για 4 άτομα
300 γραμμάρια ασπρομανίταρα
300 γραμμάρια πλευρώτους
300 γραμμάρια πορτομπέλο
20 γραμμάρια αποξηραμένα βασιλομανίταρα
4-5 φέτες μπέικον
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
650 ml ζωμός κοτόπουλο
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα μπλε τυρί:
150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
100 γραμμάρια μπλε τυρί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές λωρίδες τα μανιτάρια, τα ασπρομανίταρα, τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο.
Τοποθετείτε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και την 1 κουταλιά βούτυρο.
Σοτάρετε τις φέτες μπέικον για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να βγάλουν τα αρώματα τους.
Αφαιρείτε το μπέικον από την κατσαρόλα και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα πάλι σε δυνατή φωτιά, με τα λιπαρά από το μπέικον, και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το ψιλοκομμένο πράσο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας καλά για να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σβήνετε με τον ζωμό κοτόπουλο, προσθέτετε τα αποξηραμένα μανιτάρια, σκεπάζετε και αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά.
Όση ώρα βράζει η σούπα σε ένα μπολ τοποθετείτε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με το μπλε τυρί και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν την υφή κρέμας.
Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μία κουτάλα αφαιρείται κάποια υγρά από την σούπα, τα οποία κρατάτε σε ένα μπολ.
Με μία ηλεκτρική ράβδο περνάτε την σούπα μέχρι να αποκτήσει μία βελούδινη υφή, και αν χρειάζεται υγρά προσθέτετε από εκείνα που αφαιρέσατε στην αρχή.
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε στην σούπα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Σερβίρετε σε βαθιά, ατομικά πιάτα την μανιταρόσουπα με την κρέμα μπλε τυρί από πάνω.