Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο με γιαούρτι, πράσα και κασέρι

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    35'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    50-55'

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το παραδοσιακό φύλλο:
375 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
1 κουταλιά ελαιόλαδο
210 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ξίδι
Νισεστέ για το άνοιγμα
Για την γέμιση:
800 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη
2 πράσα
100 γραμμάρια μπέικον
80 ml λευκό κρασί
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
160 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
160 γραμμάρια γιαούρτι
2 αυγά
2 κουταλιές ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένη
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις στον κάδο ενός μίξερ, δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο, το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να φτιαχτεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
Δουλεύουμε λίγο την ζύμη στον πάγκο για να πάρει μια μαλακή υφή, κόβουμε τη ζύμη σε 6 ισοβαρή κομμάτια και την αφήνουμε, σκεπασμένα να ξεκουραστούν όση ώρα φτιάχνουμε την γέμιση.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους, την πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και την ψήνουμε στους 200ο C, στον αέρα, για 45 λεπτά.
Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο, την τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, να στραγγίξει και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα άλλο ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα πράσα μαζί με το μπέικον.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρουμε τα πράσα μαζί με το μπέικον μέχρι να μελώσουν τα πράσα και να βγάλει τα αρώματα του το μπέικον.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί αποσύρουμε το πράσο από το τηγάνι, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, και προσθέτουμε την κολοκύθα μαζί με το τριμμένο κασέρι, το γιαούρτι, τα αυγά, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα καθαρό, στεγνό πάγκο πασπαλίζουμε νισεστέ και ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε λεπτά φύλλα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μία κοντή, κυκλική φόρμα για κέικ με τρύπα και στρώνουμε τα φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά, περιμετρικά στην φόρμα, να προεξέχουν και από τις 2 μεριές.
Γεμίζουμε την φόρμα με την γέμιση της κολοκυθόπιτας και κλείνετε καλά με τα φύλλα που προεξέχουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C, πάνω-κάτω αντιστάσεις, για 50-55 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ

×