Υλικά
Για 6-8 άτομα
8 φύλλα κρούστας
8 αυγά
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 δόση βανίλια σκόνη
125 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
375 γραμμάρια καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι baking powder
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Βούτυρο Lurpak λιωμένο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
300 γραμμάρια νερό
450 γραμμάρια ζάχαρη
25 γραμμάρια γλυκόζη
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε στον κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν
Σε ένα μικρό multi χτυπάτε τα καρύδια έτσι ώστε ούτε να είναι χοντροκομμένα αλλά ούτε και σκόνη.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο, την κανέλα, την βανίλια και το baking powder και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά και την ζάχαρη στο μείγμα με τα καρύδια και με μία σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύετε, από κάτω προς τα πάνω, με κυκλικές κινήσεις.
Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψί 28 εκατοστών καλά σε όλη την επιφάνεια και στα τοιχώματα.
Απλώνετε σταυρωτά ένα-ένα τα 8 φύλλα κρούστας αλείφοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το λιωμένο βούτυρο.
Με ένα ψαλίδι κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά και απλώνετε προσεχτικά την γέμιση πάνω στα φύλλα.
Τυλίγετε κα γυρνάτε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, δημιουργώντας μια μπορντούρα την οποία περνάτε με το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, και ψήνετε στους 170ο κελσίου για 40-45 λεπτά.
Όταν η καρυδόπιτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σιρόπι τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας.
Μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνετε μικρές τρύπες στην επιφάνεια της καρυδόπιτας και προσθέτετε το ζεστό σιρόπι στην καρυδόπιτα.