Υλικά
Για 8-10 άτομα
375 γραμμάρια αβγά (7-8 αυγά)
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 δόση βανίλια σκόνη
125 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
375 γραμμάρια καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
20 γραμμάρια κακάο
½ κουταλάκι baking powder
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουβερτούρα κλασική κομμένη σε κομμάτια
Για το σιρόπι:
300 γραμμάρια νερό
450 γραμμάρια ζάχαρη
25 γραμμάρια γλυκόζη
Φλούδα από ½ λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Για την επικάλυψη:
1 κουβερτούρα γάλακτος
60 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν
Σε ένα μικρό multi χτυπάτε τα καρύδια έτσι ώστε ούτε να είναι χοντροκομμένα αλλά ούτε και σκόνη.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα καρύδια, το κακάο, τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο, την κανέλα, την βανίλια και το baking powder και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το μείγμα με τα καρύδια στο μείγμα με τα αυγά σιγά-σιγά και με μία σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύετε, από κάτω προς τα πάνω, με κυκλικές κινήσεις.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά ένα αντικολλητικό ταψί 28 εκατοστών, απλώνετε προσεχτικά την γέμιση και τοποθετείτε κάθετα πάνω στο μείγμα τα κομμάτια κουβερτούρας.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 1 C για 40-45 λεπτά.
Όταν η καρυδόπιτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει αρκετά για να προσθέτετε το ζεστό σιρόπι.
Για το σιρόπι τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας.
Μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε ζεστό το σιρόπι στην καρυδόπιτα, την οποία έχετε αφήσει να κρυώσει αρκετά.
Για την επικάλυψη, σε ένα μπεν-μαρι τοποθετείτε την κουβερτούρα γάλακτος μαζί με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να αναμιχθούν τα 2 υλικά.
Περιχύνετε την καρυδόπιτα με την λιωμένη κουβερτούρα και σερβίρετε.