Το καλαθάκι Λήμνου είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού, με διάσπαρτες μικρές τρύπες γεμάτες με σταγόνες υγρού λίπους και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.Έχει ξεχωριστή και πλούσια γεύση που θυμίζει την φέτα, αλλά με λιγότερη οξύτητα….
Το καλαθάκι Λήμνου είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού, με διάσπαρτες μικρές τρύπες γεμάτες με σταγόνες υγρού λίπους και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Έχει ξεχωριστή και πλούσια γεύση που θυμίζει την φέτα, αλλά με λιγότερη οξύτητα. Η ονομασία του προέρχεται από τα καλαθάκια λυγαριάς που το στράγγιζαν τα παλιά χρόνια. Είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Το καλαθάκι Λήμνου πήζει σε θερμοκρασία 33°C-34°C και διαιρείται σε μικρά μαλακά κομμάτια ύστερα από 45-60 λεπτά της ώρας. Αμέσως μπαίνει σε ειδικά πλαστικά καλούπια (καλαθάκια), όπου σε αυτά οφείλεται και η χαρακτηριστική ανάγλυφη μορφή του.
Τρώγεται σαν επιτραπέζιο τυρί αλλά χρησιμοποιείται και σε πολλές παραδοσιακές συνταγές.