Gratin με πατάτες, σπανάκι, τυριά και προσούτο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    55-60'

Υλικά

Για 4 άτομα

Για τις πατάτες:
1200 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
2 κουταλιές βούτυρο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
650 γραμμάρια γάλα
650 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Για το στήσιμο:
500 γραμμάρια σπανάκι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
12 φέτες προσούτο
300 γραμμάρια regato
300 γραμμάρια cheddar
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις πατάτες σε ένα μαντολίνο κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο
Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Προσθέτετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτός και μόλις πάρει μία βράση προσθέτετε τις πατάτες.
Χαμηλώνετε την φωτιά, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα, περίπου 30-35 λεπτά.
Όση ώρα βράζουν οι πατάτες σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το πράσο.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να μελώσει αλλά να μην πάρει χρώμα..
Προσθέτετε το σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το regato και τα cheddar, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλα.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις αποσύρετε από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και κάνετε στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με την εξής σειρά, πρώτα πατάτες με λίγα από τα υγρά στα οποία έβραζαν, μία στρώση από το μείγμα τυριών, μία στρώση προσούτο και μία λεπτή στρώση σοταρισμένο σπανάκι.
Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις συνολικά 3 φορές και τελειώνετε με μία στρώση πατάτες τις οποίες πασπαλίζετε σε όλη τους την επιφάνεια με το μείγμα τυριών.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, μέχρι να δημιουργηθεί μία χρυσαφένια κρούστα, περίπου στα 30 λεπτά.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από τον φούρνο και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν πριν τις σερβίρετε.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΤΥΡΙΑ

×