Υλικά
Για 25-30 cookies
440 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
10 γραμμάρια ginger τριμμένο
1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
½ κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
145 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
220 γραμμάρια μελάσα
1 αυγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το icing:
2 ασπράδια αυγού
270 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι μαζί την μαγειρική σόδα, το αλάτι, το ginger, την κανέλα, το μπαχάρι και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και το χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
Προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη και την μελάσα και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν πάλι μία σχετικά κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε το αυγό μαζί με το εκχύλισμα βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αυγό στο μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί μία ζύμη.
Αποσύρουμε την ζύμη από το μίξερ, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
Ανοίγουμε την ζύμη σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο, κόβουμε με τα σχέδια της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C, στον αέρα, για 9-11 λεπτά.
Όταν τα gingerbread cookies είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το icing τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο ενός μίξερ και με το σύρμα τα χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ξεκινήσει να γίνεται μαρέγκα.
Όταν ξεκινάει να σχηματίζετε η μαρέγκα προσθέτουμε σταδιακά σε 3-4 δόσεις την άχνη ζάχαρη μέχρι να δέσει και να σφίξει η μαρέγκα.
Τοποθετούμε το icing σε σακούλες ζαχαροπλαστικής με λεπτές μύτες και στολίζουμε τα gingerbread cookies.