Γάμπαρη στην γάστρα με λαχανικά και μπαχαρικά

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    30-35'

Υλικά

Για 4 άτομα

2 συσκευασίες γάμπαρη Pescanova
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
150 ml ζωμό λαχανικών
200 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
20 τοματίνια
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρή μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 κουταλιά μέλι
3 κουταλιές μαϊντανό χοντροκομμένο
2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι
1½ κουταλιά πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά κουρκουμά
1 κουταλάκι μπαχάρι
1 κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι πάπρικα καυτερή
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το κους-κους:
250 γραμμάρια κους-κους
250 γραμμάρια βραστό νερό
40 γραμμάρια ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, την μελιτζάνα σε τέταρτα κατά μήκος και μετά σε χοντρές φέτες, το κολοκυθάκι με το καρότο στην μέση κατά μήκος και μετά σε χοντρές φέτες, τα τοματίνια σε τέταρτα και χοντροκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί τις πιπεριές και το καρότο για 1-2 λεπτά και συνεχίζετε προσθέτοντας την μελιτζάνα και το κολοκυθάκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά, το μαύρο πιπέρι, την γλυκιά πάπρικα, τον κουρκουμά, το μπαχάρι, το κύμινο, την καυτερή πάπρικα και τον πελτέ τομάτας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το μέλι και την τριμμένη τομάτα, ανακατεύετε καλά και σβήνετε την φωτιά.
Καθαρίζετε την γάμπαρη, κρατώντας σε ένα μπολ τα σώματα και σε ένα άλλο τα κεφάλια αφού τα έχετε ξεπλύνει πολύ καλά.
Προσθέτετε τα κεφάλια της γαρίδας στην γάστρα μαζί με τα τοματίνια, κομμένα στην μέση και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30-35 λεπτά.
Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά με τα κεφάλια σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε το κους-κους μαζί με το βραστό νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζετε με μία μεμβράνη και αφήνετε το κους-κους να απορροφήσει όλη την υγρασία.
τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρετε την γάμπαρη με λίγο ελαιόλαδο για 1 λεπτό, πασπαλίζοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο.
Σερβίρετε σε μεγάλα, ατομικά πιάτα το κους-κους με τα λαχανικά και την γάμπαρη από πάνω και τέλος πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΜΠΑΡΗ

ΓΑΣΤΡΑ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

×