Υλικά
Για 4 άτομα
1 συσκευασία φύλλα κρούστας
4 αυγά
120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
270 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
1300 ml γάλα
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γραμμάρια βούτυρο Lurpak για clarifie για τα φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια ζάχαρη
250 ml νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
150 γραμμάρια γλυκόζη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι, την ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και την γλυκόζη, το βράζετε για 2-3 λεπτά, το αποσύρετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Τοποθετείτε τα 500 γραμμάρια βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το τοποθετείτε σε πολύ χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να λιώσει, να χωρίσει η πρωτεΐνη από το λίπος, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για τα φύλλα.
Στο μπολ του μίξερ τοποθετείτε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα.
Όταν ασπρίσουν και αφρατέψουν προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι μαζί με το γάλα.
Τοποθετείτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε την βανίλια και ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να πήξει αλλά όχι πάρα πολύ.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτετε τo βούτυρο μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε καλά.
Βουτυρώνετε καλά ένα αντικολλητικό ταψί και τοποθετείτε σταυρωτά 6 φύλλα κρούστας πασπαλίζοντας με βούτυρο το κάθε ένα ξεχωριστά.
Προσθέτετε την γέμιση στο ταψί, την απλώνετε καλά με ένα κουτάλι και τοποθετείτε από πάνω της τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντας με βούτυρο πάλι το κάθε ένα ξεχωριστά.
Γυρνάτε τα φύλλα κρούστας προς τα μέσα, περιμετρικά, δημιουργώντας ένα ωραίο σχέδιο.
Χαράζετε λίγο τα φύλλα κρούστας, πασπαλίζετε με λίγο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 2 ώρες.
Όταν το γαλακτομπούρεκο είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά μέχρι να το πιεί.