Caponata

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    25-30'

Υλικά

Για 4 άτομα

3 μελιτζάνες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 τομάτες ώριμες τριμμένες
3 τομάτες πολύ ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 κουταλιές κάπαρη
1 κουταλιά θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη ψιλοκομμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ και τις ελιές στα 4 κατά μήκος.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά προσθέτετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα κυβάκια μελιτζάνας για 1-2 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και τα αποσύρετε από το τηγάνι.
Τοποθετείτε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το σέλερι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε το πελτέ τομάτας, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τις τριμμένες και τις ψιλοκομμένες τομάτες.
Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και αφήνετε την τομάτα να βράσει για 12-14 λεπτά.
Προσθέτετε τα κυβάκια μελιτζάνας, τις ελιές καλαμών μαζί με τις πράσινες ελιές, την κάπαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαγειρευτεί η μελιτζάνα και να δέσει η σάλτσα.
Όταν η caponata είναι έτοιμη την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το θυμάρι και την ρίγανη, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και σερβίρετε. 

×