Ανοιχτή μηλόπιτα με κρέμα βανίλιας, τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    25-30'

Υλικά

Για 4 άτομα

3 μήλα
2 κουταλιές βούτυρο
40 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι τζίντζερ σκόνη 
½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη 
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμένο 
½ κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο 
Για την κρέμα βανίλιας:
500 ml γάλα
4 κρόκοι αυγού
125 γραμμάρια ζάχαρη
70 γραμμάρια αλεύρι
½ βανίλια φρέσκια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να σιγοβράσει μαζί με την φρέσκια βανίλια.
Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι το οποίο έχετε κοσκινίσει.
Ανακατεύετε με το σύρμα και προσθέτετε το γάλα ζεστό σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια και ξαναβάζετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
Σε σιγανή φωτιά μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να δέσει, την αποσύρετε από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κυβάκια.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε τα κυβάκια μήλου για 1-2 λεπτά, πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και τα μπαχαρικά, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Βουτυρώνετε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και απλώνετε το φύλλο σφολιάτας.
Κάνετε μία στρώση με την κρέμα βανίλιας και τοποθετείτε από πάνω τα σοταρισμένα μήλα και γυρνάτε την σφολιάτα προς τα μέσα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα και να μαλακώσουν τα μήλα.

×