Υλικά
Για 4 άτομα
800 γραμμάρια ρεβίθια χονδρά Agrino
1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα
4 μεγάλα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Νερό
Χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζετε τα ρεβίθια σε νερό, το πρωί τους ρίχνετε τη σόδα, τα αφήνετε για άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν και στην συνέχεια τα ξεπλένετε καλά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε φέτες.
Τοποθετείτε σε πήλινο σκεύος (σκεπασταριά την λένε στην Σίφνο) ή σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο τα ρεβίθια μαζί με τα κρεμμύδια και το βούτυρο σε στρώσεις.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε 500 ml νερό μαζί με 2 κουταλιές χοντρό αλάτι και το ζεσταίνεται μέχρι να λιώσει το αλάτι.
Προσθέτετε το αλατισμένο νερό στα ρεβίθια, συμπληρώνετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν και τέλος προσθέτετε και το ελαιόλαδο.
Καλύπτετε το πήλινο σκεύος ή την κατσαρόλα με το καπάκι τους και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 6½ ώρες.
Όταν η ρεβιθάδα είναι έτοιμη προσθέτετε λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε βαθιά πιάτα.