Υλικά
Για 4 άτομα
1 πανσέτα ολόκληρη (περίπου 2 κιλά)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
200 ml σόγια
100 ml πορτοκάλι
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
200 γραμμάρια χαρουπόμελο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Για τις baby πατάτες:
400 γραμμάρια baby πατάτες
60 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
5-6 κλωναράκια θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε την πανσέτα επάνω σε ένα ξύλο κοπής, την αλείφετε με τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί πολύ καλά.
Θωρακίζετε καλά την πανσέτα απο όλες τις πλευρές και την τοποθετείτε σε ένα ταψί. Προσθέτετε τη σόγια, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το χαρουπόμελο και το βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C,για 2 ώρες.
Περιλούζετε την πανσέτα με τα υγρά του ταψιού, ιδανικά, ανα 15 λεπτά.
Για τις πατάτες, τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να λιώσει.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις baby πατάτες στα 4 και τις τοποθετείτε στο τηγάνι.
Σοτάρετε τις πατάτες για 4-5 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το θυμάρι,αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις αφήνετε να σιγομαγειρευτούν ανακατεύοντας συχνά.
Σερβίρετε την πανσέτα σε μια μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού, μαζί με τα υγρά του ταψιού και δίπλα τις baby πατάτες.