Υλικά
Για 4 άτομα
4 μπούτια κοτόπουλο ολόκληρα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
200 ml λευκό κρασί
800 ml ζωμός κοτόπουλο
2 κουταλιές λεβάντα αποξηραμένη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1½ λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα το ελαιόλαδο.Θωρακίζετε τα μπούτια κοτόπουλου καλά από όλες τις μεριές, έτσι ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν τα μπούτια είναι έτοιμα, προσθέτετε το βούτυρο, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να μην φαίνεται άλλο.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και την λεβάντα.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά.
Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε το ξύσμα από το λεμόνι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά, αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 2-3 λεπτά, αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε.
Μπορείτε να συνοδέψετε το κοτόπουλο με ένα σπιτικό πουρέ πατάτας ή ένα ωραιο πιλάφι φούρνου.