Υλικά
Για 6-8 άτομα
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
200 γραμμάρια ηλιέλαιο
40 γραμμάρια κονιάκ
125 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
140 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι κανέλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
500 γραμμάρια τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
300 γραμμάρια μέλι ανθέων Μελίτιμον για μέλωμα
Για το σιρόπι:
400 γραμμάρια νερό
300 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια μέλι ελάτου Μελίτιμον
Φλούδες από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι, το νερό, το μέλι ελάτου, την ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκάλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
Όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το αποσύρετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με την σόδα και ανακατεύετε καλά να αφρίσει το μείγμα.
Συνεχίζετε προσθέτοντας το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ηλιέλαιο και το κονιάκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το baking powder, προσθέτετε τα υγρά και ανακατεύετε με τα χεριά το μείγμα για πολύ λίγο, να μην δουλευτεί πολύ η ζύμη.
Με το χέρι σας πλάθετε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160ο C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν σχετικά τραγανά.
Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον φούρνο και τα βυθίζετε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα και πασπαλίζετε με το μέλι ανθέων και το τριμμένο καρύδι.