Υλικά
Για 4 άτομα
1 κότσι μοσχαρίσιο περίπου 2-2½ κιλά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
250 ml χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές πετιμέζι
4 κουταλιές μουστάρδα πικάντικη squeeze
400 γραμμάρια κρεμμυδάκια στιφάδου
4 καρότα
1 κουταλιά αλεύρι
400 ml ζωμό μοσχάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καρότα στην μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες.
Τοποθετείτε την γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί σοτάρετε για 3-4 λεπτά τα κρεμμύδια μαζί με τα καρότα και τα αφήνετε να πάρουν χρώμα.
Αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τα καρότα από την γάστρα, τα τοποθετείτε μέσα σε ένα μπολ και στην συνέχεια προσθέτετε στην γάστρα το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε το μοσχαρίσιο κότσι, καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια μαζί με τα καρότα, σβήνετε με τον μοσχαρίσιο ζωμό και προσθέτετε τον χυμό πορτοκάλι, το πετιμέζι και την πικάντικη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά.
Μόλις τα υγρά πάρουν μία βράση, τοποθετείτε το καπάκι στην γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 2½-3 ώρες, ελέγχοντας κατά την διάρκεια του ψησίματος αν χρειάζεται παραπάνω υγρά.
Όταν το μοσχαρίσιο κότσι είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί, το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε σε ατομικά πιάτα με λίγα κρεμμύδια, λίγα καρότα και 3-4 κουταλιές σάλτσα.