Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό τομάτες
150 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά θυμάρι ξερό
1 πράσο
1 κρεμμύδι
200 γραμμάρια πατάτα
1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
1 κουταλιά ζάχαρη ακατέργαστη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 λίτρα νερό
2 κουταλιές ζωμό λαχανικών
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Για τα κρουτόν:
2 φέτες χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια
2 κουταλιές βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά ζάχαρη μαύρη
2 κουταλιές λευκό βαλσαμικό ξύδι
1 κουταλιά βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις τομάτες στα 8 και τα τοποθετείτε σε ένα γαστρονόμο με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Τοποθετείτε τα 4-5 κλωναράκια θυμάρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 45-50 λεπτά.
Όση ώρα ψήνονται οι τομάτες σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πατάτες σε φέτες και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι.
Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τις πατάτες μαζί με τις ψητές τομάτες, την γλυκιά πάπρικα, την ακατέργαστη ζάχαρη, το νερό, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε την σούπα να βράσει για 35-40 λεπτά.
Όση ώρα βράζει η σούπα για τα κρουτόν τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε τα κυβάκια χωριάτικου ψωμιού μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γίνουν τραγανά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τα καραμελώμενα κρεμμύδια τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πασπαλίζετε με την καστανή και την μαύρη ζάχαρη, προσθέτετε το λευκό βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν η σούπα έχει βράσει, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την περνάτε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρει βελούδινη υφή και σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα με τα κρουτόν από πάνω, λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια και περιχύνετε με μία κουταλιά κρέμα γάλακτος.